Fashion in haine lejere

          Industria fashion-ului din România, evaluată la circa 3 miliarde de euro, nu a fost ocolită nici aceastp de "tendințele" aduse de pandemie, designerii și producătorii români de articole au fost nevoiti sa se adapteze pentru a supravietui. Cum planuiesc ei sa isi continue businessurile, intr-un context incert? 

„Vânzarile au scazut cu 50% pe România, dar de anul acesta încercam sa compensam cu vânzari catre pietele externe - Israel, Canada, SUA, Dubai.”

 - Ruxandra Antochi, fondator Bluzat

         În primul rând, pandemia a adus schimbări în segmentul de vânzare. Ca urmare a distanțării sociale, a fost evidențiată importanță canalelor digitale, iar perioada de lockdown (stare de urgență) a ridicat mediul online pe primul loc în lista de priorități a companiilor din industria de fashion din România.


          O alta schimbare semnificativă se vede în segmentul de producție. Astfel, dacă înainte de pandemie, colecțiile erau creionate, gândite și analizate cu câteva luni înainte de a intra pe rafturi, în prezent, jucătorii din domeniul fashion se străduiesc să dezvolte linii care rămân relevante pe termen cât mai lung pentru
consumatori.
          Ruxandra Antochi, fondator al businessului Bluzat, cu afaceri de 475.000 de euro la finalul anului trecut, consideră că această criză reprezintă o oportunitate de a încetini și de a realinia totul, pentru a schița un viitor mai realist, deoarece ultimii zece ani au reprezentat probabil cea mai mare supraproducție din istoria modei.
           „În această perioadă ne schimbăm strategia și am putea renunța la trenduri. În schimb, vom crea piese pentru o garderobă de durată, care nu se vor demoda după fiecare sezon. Tendințele nu se vor mai schimba într-un mod accelerat, cumpărătorii s-ar putea reorienta către îmbrăcămintea atemporala și calitativă. Vom deveni mai cumpătați și vom renunța mai greu la hainele care nu mai sunt pe gustul nostru. Teama de virus ne va ține departe și de magazine, astfel, ne orientăm mai mult spre cumpărăturile online”, spune Ruxandra Antochi.

        Mihaela Dulgheru, fondatoare Dalb, subliniază și faptul că preferințele în materie vestimentară s-au schimbat, în lipsa evenimentelor de socializare, care au început să fie din ce în ce mai rare, și a faptului ca mulți oameni continuă să
lucreze de acasă, oamenii orientându-se acum spre hainele casual.


          „Sunt căutate piese atemporale, de calitate, considerate investiții bune pe termen lung. Acesta este feedback-ul pe care îl primim atât direct, de la clientele noastre, cât și de la magazinele partenere din Marea
Britanie și SUA.”


         Ruxandra Antochi a observat că, în perioada de izolare, piesele vestimentare elegante și cele pentru activități în aer liber au pierdut temporar interesul consumatorilor, în timp ce articolele casual au câștigat teren, datorită faptului ca oamenii au fost izolați în casele lor, a mai spus Ruxandra Antochi.

Bineînțeles că problemele generate de pandemie sunt diferite și vor fi gestionate diferit în funcție de nivelul la care se asa companiile - branduri
deja consolidate pe piața, cu putere financiara, branduri mici, la început
de drum, mai adauga Mihaela Dulgheru.
„Aceasta situație fără precedent cu care ne confruntăm acum creează o serie de oportunități pentru acestea din urma, care le-ar putea deschide
perspective de creștere nesperate, generate chiar de schimbarea preferințelor consumatorilor”, spune fondatoarea Dalb.
De altfel, odată cu pandemia, consumatorii au început sa susțină din ce în ce mai mult brandurile locale, astfel că au achiziționat mai mult de la acestea.

În continuare, planurile companiilor citate în articol vizează în primul rând adaptarea la nevoile consumatorilor. „Ne adaptam, iar cu ajutorul tehnologiei expunem și promovam noile colecții în online”, a spus Ruxandra Antochi.

Articol extras din Business Magazine, nr. 768

Leave a comment

All comments are moderated before being published

Shop now

You can use this element to add a quote, content...